Renovatie woonhuis Haarlem

Haarlem, Nederland

HAARLEM, NETHERLANDS

  • Cliënt:  particulier
  • Datum: voltooid in april 2017
  • Grootte: 3 verdiepingen, 155 m²
  • Services: architectuurontwerp, planning, kostenopgave verbouwing

In een gevarieerde en dichtbebouwde woonwijk kregen we de kans om een bestaand, tot dan toe relatief klein woonhuis volledig te renoveren tot een ruime, lichte woning. Het huis maakte deel uit van een groter renovatieproject van 16 vooroorlogse woningen die het eigendom waren van woningcorporatie Elan Woningen. Deze herstelde de fundering en verkocht de woningen vervolgens in casco-staat aan particulieren. Zij konden voor de inrichting kiezen uit een aantal standaardontwerpen óf een eigen architect inschakelen. Onze cliënt koos voor het laatste.

Renovatie woonhuis

De oorspronkelijke staat van het huis, de randvoorwaarden van het totale renovatieproject en de beperkte ruimte op de kavel maakten dit project tot een ware uitdaging. Toch slaagden we erin om dit huis op een onderscheidende manier vorm te geven.

Conform het bouwvoorschrift bleef aan de voorzijde van het huis het bestaande straatbeeld intact. Wel werd de gevel aan de voorzijde volledig gerenoveerd. Aan de achterzijde en binnen creëerden we een zee van licht en veel extra leefruimte, door een andere indeling en door gebruik te maken van staal en glas.